5 grundregler til online marketing, du bør kende

By Nanna Kirketerp-Møller Digital strategi Kommentarer lukket til 5 grundregler til online marketing, du bør kende

Mand optimerer online marketing på ipad

Af Nanna Kirketerp-Møller, Marketingkoordinator og Ditte Dindorp, Senior Digital Advisor

En grundlæggende forståelse for online marketing er vigtig, hvis du ikke vil se dit website forsvinde på side 127 i Googles søgeresultater og dine opdateringer på sociale medier drukne mellem babybilleder og kattememes.

“Datadrevet” marketing er et af de store buzzwords indenfor online markedsføring  og dine løbende resultater danner det vigtigste grundlag for optimering. Det kan hurtigt komme til at lyde mere komplekst, end det er, for det egentlige formål kan siges ret enkelt: At ramme den rigtige målgruppe på de rigtige platforme med det rigtige indhold.

Online marketing er en disciplin med mange specialiserede områder, men med nogle enkle grundregler kan du komme langt med lidt. Grundreglerne her kan du bruge, uanset om du arbejder med Facebook, SEO, Adwords eller e-mail markedsføring.

Til sidst i indlægget får du 10 takeaways til online marketing, så du kan komme godt i gang (eller videre) med din digitale tilstedeværelse.

Springfeed er et digitalt bureau i hjertet af København, med stor erfaring inden for digital marketing og fokus på rådgivning fra princip til praksis. Mød os her.

Grundreglerne for online marketing:

 1. Definér dine vigtigste konverteringer
 2. Track altid dine aktiviteter (og kig i tallene)
 3. Overhold præmisserne for forskellige platforme
 4. Kvalificér dine modtagere
 5. Splittest dine aktiviteter

1. Konverteringsoptimering

Hvad er en konvertering?

Konverteringer omfatter alle handlinger, som din virksomhed vil betegne som værdifuld i kundens rejse mod en transaktion. Derfor er en konvertering ikke nødvendigvis lig med en transaktion, men kan lige såvel være en handling, som sandsynliggør en efterfølgende transaktion. Man kan sige, at en konvertering finder sted, når en bruger gør det, som du opfordrer til, i din “Call-to-action”.

Det er vigtigt at vide, fordi der kan være mange afgørende konverteringer, som baner vejen for et salg i sidste ende. Et lead, et telefonopkald, en formularudfyldelse eller endda engagement med specifikt indhold, såsom hvis en målgruppe har set mere af din Facebook-video end den gennemsnitlige bruger.

Konverteringstragten

Du kan tænke på konverteringsoptimering lidt på samme måde som en salgstragt eller funnel. Den endelige transaktion, altså din overordnede målsætning, ligger i bunden af tragten. Det er som oftest kundens køb af produkter, services, abonnementer eller lignende.

Derefter skal du kortlægge hvilken vej, der fører fra toppen af tragten og til bunden. Altså, hvilke handlinger fører oftest til salg? Måske er det, når potentielle kunder ringer for at få rådgivning eller information. Måske er det, når de sender en mail og uddyber deres behov og ønsker. Det kan også være, når de udfylder en formular på dit website, eller når de deltager i arrangementer.

Formålet med den digitale konverteringstragt er at tiltrække en volumen af relevante besøgende,  kvalificere potentielle kunder iblandt dem ved at tracke deres adfærd (konverteringer eller hændelser) og tilpasse indsatsen derefter, for at føre så mange som muligt igennem tragten til det endelige salg.

Prioriter og værdisæt dine konverteringer

Jo tættere, en given handling er forbundet med en transaktion, jo længere nede i tragten bor den, og jo højere værdi har den. Ikke alle konverteringer er lige værdifulde eller effektive. Du kan vælge at værdisætte forskellige typer af konverteringer, så du ved hvilke det er mest relevante at arbejde videre med her og nu.

Når konverteringerne er identificeret og prioriteret er du bedre klædt på til at træffe kvalificerede beslutninger om, hvilke aktiviteter du vil fokusere på, for at få flere igennem i tragten og konvertere flest muligt til et salg.

Du kan vælge at promovere dine begivenheder på Facebook, så flere deltager, eller at lave opdateringer på LinkedIn, for at opmuntre til flere opkald. Det kan også være det giver mening at køre annoncer på Adwords, for at sende din målgruppe til din formular, eller at arbejde med SEO på dit website, så flere læser dine blogindlæg og sender dig en mail. Mulighederne er mange – det vigtigste er, at der er sammenhæng mellem din indsats inden for online marketing og de konverteringer, som giver det endelige salg.

2. Tracking af online marketing

Sporing af konverteringer

For at kunne kvalificere, at din indsats rent faktisk resulterer i konverteringer, skal du have opsat konverteringssporing på dine aktiviteter. Dette kan du gøre på flere måder:

 1. Du kan spore en konvertering baseret på en kendt URL, eksempelvis den kvitteringsside en bruger lander på, efter et køb eller en færdiggørelse af formular.
 2. Du kan spore konverteringen baseret på en handling, selvom brugeren ikke lander på en ny, unik side ved denne handling. Sporingen af den type konverteringer kaldes ofte for hændelser eller events i teknisk sammenhæng.

Nogle offlinekonverteringer kan også spores, både i Facebook og Adwords. Derfor behøver det ikke være en forhindring for konverteringsoptimering, hvis dine vigtigste konverteringer omfatter deltagelse i en begivenhed, køb i en fysisk butik eller et telefonopkald. Disse kan ofte spores tilbage til en digital kampagne, hvis man forbereder sig med den rette tracking.

Det grundlæggende er, at du skal vide, hvad brugeren har foretaget sig.

Tracking af trafikkilder i Google Analytics

Der findes flere udbydere, som kan hjælpe dig med at tracke din trafik, men Google Analytics er en af de mere udbredte. Google Analytics giver dig det forkromede overblik over samspillet mellem dine kanaler, uanset om det er trafik fra andre websites, sociale medier, Adwords-kampagner eller nyhedsbreve.

Forudsætningen for at bruge Google Analytics er blot at oprette en gratis konto, og så er du i gang. Når du har oprettet din Google Analytics-konto vil du få adgang til et script, som skal indsættes på dit site i din head-sektion lige før det afsluttende head-tag.

Når dette er gjort, får du adgang til en stor mængde data om dine websitebesøgende, herunder hvilke trafikkilder de kommer fra samt de demografiske og psykografiske data, som Google kan koble op på dine besøg. Du får med andre ord ikke alene indsigt i dine trafikkilder, men også sat din data i en større kontekst.

At dykke ned i Google Analytics kan være lidt som at dykke ned i et kaninhul. Men her er nogle definitioner og rapporter, som du vil støde på eller kan få værdi ud af at kende.

De besøgende på din hjemmeside opgøres i en given periode som:

 • Brugere: Unikke brugere, som har besøgt dit site
 • Sessioner: Antallet af besøg, du i alt har fået. For eksempel kan én bruger aflægge fem besøg.
 • Sidevisninger: Antallet af sider, der i alt er blevet vist. En bruger, som aflægger 5 besøg og for hvert besøg ser 10 sider i en given periode, vil altså i den periode have lagt 50 sidevisninger: 1 bruger * 5 besøg * 10 sidevisninger = 50 sidevisninger
 • Kilde: Trafikkilden, f.eks. “facebook.com” eller “email”.
 • Medium: Typen af kreativ eller kampagneform, f.eks. “banner”, “video” eller “cpc”.

Du kan nu dykke ned i detaljer om, hvilke landingssider, der trækker mest trafik og hvor dine besøgende har tendens til at forlade dit site. Nogle fornuftige rapporter og kategorier at kigge efter er:

 • Anskaffelse > Al trafik > Kilde/medium
  Denne rapport fortæller dig både, hvor trafikken kommer fra men også noget om typen af trafik. F.eks. kan Google som trafikkilde bestå af både organisk og betalt trafik og dette vil fremgå af rapporten.
 • Bounce rate/afvisningsprocent
  Dette tal fortæller dig, hvor mange af dine brugere på en landingsside forlod dit site igen, efter blot en enkelt sidevisning. En lav bounce rate er som normalt målet, da du ofte har en handling, du vil have brugeren til at udføre på dit site – en konvertering.
 • Websiteindhold > Landingssider
  Her kan du se, hvilke sider dine brugere er landet på først. I mange tilfælde kommer hovedparten af dine brugere ikke ind via forsiden, så det er værd at kigge om du har en artikel, som tiltrækker flere nye brugere end de andre. I så fald er det sandsynligvis værd at optimere på netop denne artikel.

Du kan også få indblik i,  hvilke kampagner der har trukket mest trafik og konverteret mest salg. Der findes dog trafiktyper, som du er nødt til at udstyre med link-tracking, for at få et præcist billede af dine trafikkilder. Her kommer kampagnesporing med UTM-koder ind i billedet.

Kampagnesporing med UTM-koder

En UTM-kode er Googles standard for at tracke links, så de bliver til nyttige informationer i Google Analytics. Det kan lyde  som et intimiderende teknisk begreb, men helt enkelt handler det om at kunne trække en lige linje mellem kampagneindsats og resultat. Derfor bruger du ofte også UTM-koder i forbindelse med kampagner, som har et specifikt mål for konverteringer.

En UTM-kode sørger for, at interesserede brugere lander på en unik URL, der sladrer til dig om, hvor de kom fra. Dermed kan du finde ud af, hvor mange læsere af dit blogindlæg stammer fra din Facebook-kampagne, eller at de folk, der udfyldte din formular på hjemmesiden, har klikket på din annonce gennem Adwords.

Inden for en kampagnes rammer, lader UTM-koder dig altså identificere, hvilken kanal en bruger kommer fra, og hvilken reklame de har set, når de klikker dit link.

Google tilbyder det gratis og brugervenlige værktøj “URL builder” til at oprette UTM-koder. Alt, det kræver af dig er, at du indtaster URL til din landingsside og navngiver parametrene kampagne, kilde og medie. Du kan med fordel udfylde flere parametre end blot de tre, f.eks. specifikke annoncers salgsbudskab. Det betyder mere data at sammenligne og så kan du se, hvad der virkede. Facebook eller Adwords? Video eller billede? Tilbud eller information?

Hvornår skal du bruge en UTM-kode?

Det er ikke nødvendigvis alle links, der skal udstyres med en UTM-kode. Det afhænger af kontekst og hvilken type data, du gerne vil have. Google Analytics opsamler automatisk data fra andre websites, såkaldt referral data. Når du bruger en UTM-kode overskriver du denne data og det er ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt, hvis den oprindelige referral data er mere brugbar til dit formål.

Google Analytics kan aflæse rimelig nøjagtig data fra f.eks. andre websites uden brug af UTM-koder. Men vær opmærksom på, at der kan være begrænsninger for nogle typer trafikkilder. For de fleste sociale medier kan Google Analytics blot fortælle dig, hvilket sociale medie, trafikken kom fra. Ved e-mailkampagner, kan Google Analytics ikke nødvendigvis se kilden til trafik eller det kan blive opfattet som “referral”-trafik eller som direkte trafik. Ingen af delene giver dig mulighed for at optimere på denne trafikkilde, så her giver det mening at tracke sine links.

Her er nogle tommelfingerregler for brugen af UTM-koder:

Du bør lave en UTM-kode, når:

 • Du (eller en partner) sender et nyhedsbrev med links til dit site
 • Du henviser til din hjemmeside fra et printmedie
 • Du henviser til din hjemmeside via en tv-kampagne
 • Du er i færd med en specifik kampagne, hvor du ønsker efterfølgende at kunne sammenligne, hvordan de forskellige platforme har bidraget til kampagnens resultat

Du kan overveje at lave en UTM-kode, når:

 • Du får muligheden for at placere et link på et andet site, som fører tilbage til dit site
 • Du gerne vil vide, hvilke af dine opslag på sociale medier, har genereret mest trafik

Du skal ikke lave en UTM-kode, når:

 • Du linker fra ét sted på dit eget site til et andet sted på dit eget site
 • Du linker fra et eksternt site til dit eget site, men du ønsker at kunne se den oprindelige referraldata (f.eks. afsenderartiklens specifikke URL i din Google Analytics)
 • Du opretter en Adwords-kampagne. Dette sker nemlig af sig selv, blot du har de rette indstillinger. Vær dog opmærksom på, at dit kampagnenavn vil blive det, som du kalder kampagnen i Adwords.

Når du gerne vil tracke et link fra en ikke-digital kampagne er det vigtigt, at linket er let at læse og huske for modtageren. Derfor bør du altid lave en short URL (for blogindlægget her kunne det være springfeed.dk/online-marketing) og sørge for at denne short URL har et redirect til dit utm-kodede link. Dette kan gøres let i de fleste almindelige CMS-systemer, herunder WordPress.

Vær altid konsekvent med navngivning i din UTM-syntaks, så du ikke kalder dine trafikkilder noget forskelligt fra kampagne til kampagne. Google har nogle faste kategorier, som det kan være en god idé at lægge sig op af i sin syntaks (så du får data ind i de rigtige rapporter i Google Analytics).

Husk også, at dine UTM-parametre bør skrives med små bogstaver.

Tracking med Facebook

De fleste, som er indehavere af en side, kender også til Facebooks indblik-funktion, hvor man kan se udviklingen i sine følgere, hvor godt de forskellige opslag har præsteret ift. hinanden, den demografiske sammensætning af følgere og sidens udvikling i det hele taget.

Du kan også her finde fordelingen af betalt overfor organisk rækkevidde på dine opslag hver især, markeret med to nuancer af orange under hvert opslag.

Oversigten over Facebook-opslag kan give et praj om, hvilke typer af opslag, der generelt virker bedst på dine følgere ift. engagement, når du fokuserer på de organiske resultater i oversigten.

En anden interessant mulighed er, at du kan overvåge konkurrerende (eller bare relaterede) sider for at se, hvad der virker for dem. Denne funktion finder du i bunden af af siden “Indblik” på din Facebookside, og du kan selv tilføje de sider, som du mener er værd at kigge lidt i kortene.

Der findes masser af viden i denne del af Facebooks indblikværktøj, som er værd at grave sig ned i, men hvad mange måske ikke ved er, at der findes yderligere en indblik-funktion i Facebooks annonceadministrator. Vælger man “Indblik i målgruppe” i administratormenuen, åbner der sig en ny verden af viden.

Installation af Facebook-pixel eller Facebooks SDK

Via “Indblik i målgruppe” kan du både få et indblik i brugere på Facebook, brugere der følger din side eller en brugerdefineret målgruppe, såsom besøgende på dit website. Du kan altså få et psykografisk indblik i dine websitebesøgende, og det er et område, som ellers kun er sparsomt dækket i Google Analytics med overordnede kategorier.

Denne mulighed kræver, at du har installeret Facebooks pixel på dit website eller Facebooks SDK i din app. Det giver mulighed for en form for krydsreference, hvor du kan få indblik i dine besøgende som en defineret målgruppe på Facebook.

For eksempel kan du se, hvilke Facebook-sider dine Facebook-følgere eller website-besøgende følger på Facebook – måske er det netop sider, der er værd at tilføje i Facebooks overvågningsfunktion?

Du kan lave flere brugerdefinerede konverteringer med én og samme pixel, du skal blot angive den side, hvor en given konvertering er gennemført i Facebooks annonceadministrator.

Når du har installeret din Facebook-pixel eller SDK har du også mulighed for at bygge målgrupper baseret på websitebesøg eller app-aktivitet. Du kan også bygge de såkaldte kopimålgrupper og dermed finde brugere, som minder om dine eksisterende besøgende og kunder.

Endelig kan du begynde at spore reelle konverteringer, hvis du annoncerer på Facebook. Med andre ord, kan du begynde at kigge på prisen for et reelt lead eller et salg, fremfor prisen for rækkevidde eller kliks, og dermed bruge dine annoncekroner på Facebook mere fornuftigt.

Hvis du allerede nu ved, at du vil gøre brug af flere typer af tracking for at optimere dine aktiviteter på tværs af platforme, kan du overveje at få installeret Google Tag Manager. På den måde har du aktiviteterne samlet ét sted og du kan undgå at skulle have fat i din webmaster (hvis du har sådan en) hver gang, du ønsker at foretage en ændring

3. Indhold på forskellige platforme

“Content is king”. Det har vi vist ikke kunnet høre for meget eller for ofte de seneste par år i online marketing. Og indholdet skal være relevant, interessant og velproduceret. Men lige så vigtigt, så skal det versioneres og tilpasses dine forskellige platforme. Hver platform har sine egne præmisser for, hvad der fungerer. Har du knækket koden på dem, har du også knækket koden på at maksimere effekten og udbyttet. Lad os kaste et blik på de vigtigste platforme og de præmisser, der gælder for dem.

Indhold på websitet

Dit website er platform for meget af det indhold, du promoverer i din marketingindsats, og det er her du showcaser dig selv og din virksomhed. Den er et lager for mange indholdstyper fra blogindlæg og cases til produktbeskrivelser og informationssider.

På dit website er mere tekniske præmisser blandt de mest væsentlige for at sikre indholdets succes. Som det første bør du arbejde med strukturen.

Sørg for, at din kategoristruktur er logisk og sammenhængende. Når du navngiver dine kategorier, overvej da for det første at tjekke søgeordsvolumen på relevante ord og for det andet, hvordan du gerne vil have differentieret din trafik til retargeting. Optimale kategorier skal gøre det nemmere for brugerne at identificere dit indhold som relevant – og for dig at identificere målgrupper efter interesser eller behov.

Bemærk desuden:

 • Sider i kategorier skal gerne være gensidigt udelukkende. Dette er både af hensyn til brugere, som lettere kan navigere frem til indholdets placering, men også af hensyn til den, der opdaterer indholdet, så der ikke hersker tvivl om placeringen.
 • Menuen og kategorierne er ikke nødvendigvis ens, men der er visse fordele i at strømline de to.
 • Tagsider kan bruges til at lave ekstra indekseringer på tværs af kategorier – og de er ikke gensidigt udelukkende, hvis du vil have det hele med.

Du bør med andre ord ikke overlade noget til tilfældighederne, men tage nogle bevidste og velovervejede valg. Det vil komme dig til gode i forhold til SEO, remarketing og brugervenlighed.

Arbejd også videre med dine landingssider ved at finde ud af, hvor de fleste brugere lander på dit site. Denne side skal du sørge for er optimeret, også selvom det ikke er din forside. I forlængelse af den indsats, så vær også opmærksom på andre vigtige landingssider med henblik på konverteringer. Få dem bygget, hvis du savner nogle, på baggrund af dine overvejelser.

Herefter har du arbejdet dig ned til det konkrete indholdsniveau. Her er der fortsat vigtige tekniske præmisser. Af hensyn til SEO bør du medtage det søgeord, som din artikel skal optimeres mod, i relevante mellemrubrikker (tagget med H2) og i ankerteksten på relevante, relaterede links i artiklen.

For læserens skyld, så sørg også for, at man kan danne sig et fuldstændigt indtryk af artiklens indhold alene ved at læse artiklens mellemrubrikker.

Brugernes opmærksomhed fastholdes ikke længe og de fleste scanner webartikler frem for at læse dem fra ende til anden. Derfor skal de hurtigt kunne afkode essensen og fange dine pointer.

Du kan også med fordel skrive det vigtigste indhold først frem for at gemme konklusionen til sidst. De færreste brugere bliver hængende indtil da.

I samme tråd er det vigtigt, at supplere tekstindhold med andre elementer som billeder eller video. Det er det format, der rykker på alle platforme i dag, og det bør tænkes ind i alt slags indhold. Også på dit website.

Det er værd at forsøge sig med at tage så meget kontrol tilbage som muligt. Tag brugeren i hånden ved at linke til andre, relevante artikler på sitet og før dem videre i konverteringstragten.

Indhold på Facebook

Facebook er fortsat det sociale medie, hvor der er flest brugere til stede, og er derfor endnu en platform med stor gennemslagskraft, hvis du griber det rigtigt an.

Her bør du særligt tænke i formater. Videoindhold er ofte mest effektivt hvad angår rækkevidde og interaktion. En kampagne med videovisninger er derfor en af de mere kosteffektive måde at opnå rækkevidde.

Du skal til gengæld være opmærksom på, at højst 20% ser din video med lyd, og at kvadratiske videoer sikrer dig mere plads på brugerens skærm end de tidligere, gængse videoformater.

Diasshow kvalificerer sig også som videoformat hvad algoritmen angår, hvilket gør det nemmere at arbejde med formatet, hvis man er udfordret på at få produceret levende billeder.

Da de færreste brugere ser din video med lyd er det vigtigt, at have undertekster til videoen, hvis den har et vigtigt lydspor. Undertekster kan uploades separat til Facebook som f.eks. srt-fil (men vær opmærksom på korrekt navngivning), eller de kan laves direkte på Facebook.

Organisk rækkevidde bliver sværere og sværere at opnå efterhånden som Facebook tweaker sin algoritme. Her er brugerengagement det suverænt vigtigste. For at få brugerne til at interagere med dit opslag, skal du gerne gøre dig bevidst om, hvad det er for en type interaktion, dit indhold lægger op til: Likes/følelsesreaktioner, kommentarer eller delinger. Når du har gjort dig det klart, er det nemmere at lægge op til at få netop denne type interaktion i sin opslagstekst.

Fokuser altid på én type reaktion, når du tilpasser din opslagstekst, fremfor at forsøge at opnå både delinger og kommentarer med den samme tekst. Det er mest effektivt at nøjes med den interaktion, som rent faktisk er oplagt, for at få flest muligt til at reagere. Organisk rækkevidde følger interaktion, og meget af én type interaktion kaster ofte en anden af sig.

Skal vi rangordne interaktioner efter deres indflydelse på rækkevidden er det ofte sådan, at delinger giver mest, dernæst kommentarer og til sidst likes.

SEO-optimeret indhold

At ligge blandt de øverste søgeresultater på Google er et drømmescenarie for de fleste virksomheder. For at gøre dit for at forbedre din placering, skal du arbejde med SEO for dit indhold. Og SEO består af 3 områder: Teknologi, relevans og autoritet.

De tekniske præmisser bistår Google med at kunne “læse” alt på dit site og afkode hierarki, struktur og indhold.

Disse præmisser omfatter blandt andet en artikels titel og beskrivelse, der har sin egen pendant på Google (sommetider kaldet “meta” i CMS’er eller “page title” og “page description”). Det er vigtigt, at artiklens overskrift er tagget op med H1, mens mellemrubrikker skal tagges op med H2. Det gøres som regel ved at vælge den rette type overskrift i sit CMS.

Dertil skal billeder gerne have sin egen titel og en “alt description”, da Google ikke kan aflæse billedindhold. Hjælp Googles forståelse på vej med en tekst, der indeholder relevante søgeord. På den måde sikrer du både, at du kan findes på billedsøgninger, og at billeders indhold kan læses for de brugere, som ikke kan se billedet.

Der findes små hacks, der er gode at kende i forhold til SEO, men som ændrer sig løbende. Det bidrager for eksempel til en højere ranking på Google, hvis din artikel har en vis længde (én tommelfingerregel lyder på minimum 800 ord). Kategori- eller tagsider er ofte taknemmelige at optimere, især hvis der er mulighed for at tilføje ekstra tekst og links.

Når du skal arbejde med SEO, findes der masser af hjælpeværktøjer, du kan benytte dig af. Men som minimum bør du havde adgang til en Adwords-konto, så du har mulighed for at researche forskellige søgeord, og Google Search Console, så du advares om eventuelle SEO-mæssige problemer på dit site og kan få indblik i CTR for dine artikler på Google.

Endelig er ekstern linkbuilding et vigtigt parameter og ofte også det, der kan være svært at arbejde med, fordi det kræver partnerskaber eller indhold, som andre har et incitament til at linke til. Ikke desto mindre kan det give dit site et løft i Google at få relevante backlinks, som bakker op om indholdet på dit site.

Det behøver heldigvis ikke være så svært med den SEO. Mange af de teknologiske ting er på plads i de fleste standard CMS’er (herunder WordPress). Derudover findes der også en del plugins og gratis værktøjer, som kan hjælpe dig med at optimere din indsats.

4. Retargeting

Retargeting handler om at drive potentielle kunder videre i konverteringstragten og fastholde deres interesse. I kraft af konverteringssporing og tracking kan du identificere nogle målgrupper, som du kan arbejde videre med at kvalificere. 

Har en bruger klikket sig ind på et blogindlæg om en af dine services? Så er det jo oplagt at følge op med en eller flere målrettede annoncer, hvor du enten kan sælge et produkt eller kvalificere brugeren yderligere med relevant indhold. Det er hele idéen bag retargeting.

Du kan udfolde din retargeting på Facebook, Instagram, LinkedIn og Adwords.

Du kan sågar lave retargeting på Facebook uden at have en pixel installeret, hvis du vil ramme folk, der har interageret med dit indhold på Facebook. Et eksempel kunne være, at du har kørt en video med relevant indhold i en Facebook-annonce. Derefter følger du op med  en konverteringskampagne med et opfølgende salgsbudskab målrettet brugere, der har set mindst 50% af videoen, da disse har kvalificeret sig som relevante for din virksomhed ved deres engagement i din video.

Når du installerer Facebooks pixel får du yderligere muligheden for at lave retargeting mod brugere, der har besøgt dit website og optimere kampagner mod bestemte konverteringer, såsom formularudfyldelse eller læst blogindlæg.

Instagram kan inddrages i din retargeting med samme pixel, som du anvender på Facebook. Men vær opmærksom på, at Facebook samler dem per default. Der kan være en idé i at dele dem op, da der findes andre indholdsformater til Instagram, som er mere effektive og tilpasset platformen, såsom f.eks. annoncering i “Stories”.

På LinkedIn udfolder du retargeting efter samme principper som Facebook. Her findes der blot en separat pixel, som du skal installere på dit website.

Hvis du ønsker at optimere mod en konvertering, skal du oprette denne på din Adwords-konto og placere en separat kode på den URL, som indikerer at en konvertering er gennemført. Igen tager du fat i dine vigtigste konverteringer og lægger koden på kvitteringssider, relevante blogindlæg eller lignende.

På samme vis gør det dig i stand til at samle målgrupper og køre kampagner på Adwords med relevante annoncer for at føre brugerne videre i konverteringstragten.

5. A/B test

Når du skal arbejde med optimering af din online marketing-indsats (og det skal du), så er A/B test dit vigtigste værktøj for at undgå at famle i blinde. Det giver dig – igen – et databaseret og analytisk grundlag for dine beslutninger.

For at vurdere kvalitet og udbytte af dine valg bedst muligt kræver det en sammenligning af forskellige parametre i dine annoncer. Derfor skal du arbejde med A/B test. Du bør sætte indhold A over for indhold B, budskab A overfor budskab B, osv.

Når du så sammenholder resultatet, burde du kunne vurdere sagligt, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer.

Både Adwords og Facebook arbejder med en tredelt kampagnestruktur, der har et kampagneniveau, et annoncesætniveau og et annonceniveau. Dine A/B test finder sted på annonceniveauet.  

De parametre, du kan sammenligne, omfatter eksempelvis værdipropositioner, budskaber og kreativer. A/B tests oprettes ved flere annoncer i et annoncesæt, og det kan være en god idé at lave helt op til 5-6 varianter i alt.

Optimeringen klares herefter nemt og effektivt, og du bliver assisteret automatisk langt hen ad vejen. Annoncerne bliver nemlig distribueret alt efter hvilken, der klarer sig bedst, så længe de tilhører samme annoncesæt og kampagne.

10 takeaways

Kom godt i gang med Facebook-annoncering og konverteringsoptimering i din online marketing

 1. Få lavet en Google Analytics-konto og få sat det op på dit site
 2. Begynd at tracke med UTM-koder fra Facebook, nyhedsbreve og partnere
 3. Få lavet en Facebook annoncekonto og lav herinde din Faxebook-pixel
 4. Installer Facebook-pixlen på dit site (i headeren)
 5. Kig på de sider i Google Analytics, som repræsenterer en konvertering: Hvor kommer trafikken fra?
 6. Kig på din målgruppe i Facebooks indblik-funktion: Hvad har de tilfælles?
 7. Byg nye målgrupper i Facebooks annonceadministrator
 8. Lav annoncering i en totrinsraket:
  1. Få rækkevidde med f.eks. en video (ikke salg) på Facebook – bred målgruppe
  2. Målret dine salgsbudskaber mod dem, der har set mindst 50% af din første video – retargeting
 9. Lav altid mere end én annonce i dine annoncesæt, så du A/B-tester automatisk
 10. Find dine kampagner i Google Analytics og se, hvilke kanaler og budskaber, der har virket bedst for dig

Har du brug for rådgivning til din online marketing?

Springfeed er et lille digitalt bureau, og vi tilbyder workshops inden for online marketing, der er skræddersyet dig og dit behov.

Vi har styr på hele den digitale marketingpalette, og vi bistår dig med at tilrettelægge din indsats med rød tråd og sammenhæng.

Har du brug for at optimere dine aktiviteter indenfor konverteringsoptimering, tracking eller retargeting? Eller kunne du tænke dig at udfolde din indsats på Facebook, Adwords eller i Analytics?

Vores digitale rådgiver står klar, og hun har mange års erfaring som digital chef for nogle af Danmarks største mediebrands.

Læs mere om vores kurser og forløb indenfor online marketing og digital udvikling her.

Opdateret d. 22/1 2017

 • Share: