Test: Den vigtigste kvalitetssikring af apps

By Nanna Kirketerp-Møller Viden om Apps Kommentarer lukket til Test: Den vigtigste kvalitetssikring af apps

Test: Den vigtigste kvalitetssikring af apps

Hvorfor er test af appen så vigtigt?

De fleste af os har prøvet at downloade en app bare for at slette den igen et øjeblik senere. Øjeblikkets begejstring over at have opdaget en app med et spændende, underholdende eller praktisk koncept afløses hurtigt af skuffelse. Måske virker funktionerne ikke som lovet. Måske starter den ikke op eller lukker ned pludseligt. Måske mangler den indhold. Få tryk senere er appen en bruger fattigere og en et-stjernet anmeldelse rigere. Et ærgerligt resultat for en app, hvor essensen, og selve konceptet, ellers er i orden. Men har du nogensinde undret dig over hvorfor dette ofte sker – og om det kunne undgås?

I realiteten er mobilteknologi et af de markeder, der er vokset med størst hast gennem de senere år. Incitamenterne til at bevæge sig ind på markedet er derfor mange for virksomhederne. Særligt udvikling af apps er et lovende initiativ med masser af potentiale for at kunne tilbyde nye produkter og services. Men det er også et meget farefuldt og risikopræget marked. Elementerne er endnu ikke så velkendte som inden for computersoftware, og det gør test betydeligt sværere.

På den anden side er test en afgørende del af udviklingsprocessen, hvis man som virksomhed ønsker at opnå en kvalitetsorienteret strategi med sin app, og kvalitet er et bærende element for at sikre succes. Vi kan som sagt alle se de virtuelle hylder fyldt med et-stjernede apps, som har haft en tidlig bortgang på grund af en manglende bevidsthed om disse vilkår. Heldigvis virker det som om, at virksomhederne er begyndt at indse betydningen af at investere i kvalitetssikring.

En avanceret proces

Men kvalitetssikring af apps er ikke en process, man som virksomhed – eller tester – kommer nemt omkring. Det er en udbredt overbevisning, at testere nemt og enkelt finder de fejl, der måtte findes i de enkelte apps. Det er ikke hele sandheden. Processen bag er meget mere omfattende og avanceret end som så. Specialister i kvalitetssikring, testerne, stiller spørgsmålstegn ved alle aspekter af en apps funktion. Disse spørgsmål omfatter ofte: ”Præsterer den som forventet? Er den intuitiv? Er den godt designet og brugervenlig? Vil brugerne elske den og ønske at dele den med deres kollegaer og venner?”

Derudover er slutbrugerne, når appen frigives, en broget skare. Appen benyttes af brugere på alle niveauer fra begynder over erfaren – selv af slutbrugere på hacker-niveau. En tester vil simulere adfærden af de fleste brugertyper. Dermed afsløres problemer med appen, som måske ikke finder sted under udviklingsprocessen.

Udover simulering af mangfoldige brugertyper er det, der gør mobiltest så omfattende, omfanget af styresystemer og enheder, som appen skal kunne fungere på. Også de vil være forskellige på mange måder, når det kommer til enhedsfragmentering, dataforbrug, processorkraft og batteriforbrug for ikke at nævne touchskærm og brugergrænseflade. Der skal tages hensyn til alle disse aspekter, hvis ikke fejl skal afskrække folk fra, eller blot forhindre folk i, at bruge appen.

Test fører til konkurrencefordele

For at adressere de forskellige potentielle udfordringer, vil de fleste testere i dag bruge mellem to og seks forskellige test-metoder afhængigt af appens formål, kontekst og tekniske krav. På grund af kompleksiteten af apps og test-processen findes en simplere løsning nok ikke foreløbigt. Hvis en virksomhed vil prioritere kvaliteten, må den derfor gå all-in på test.

Virksomheder, der erkender betydningen af kvalitetssikring, brugervenlighed og sikkerhed af deres apps vil hurtigt indse, at de har en kæmpe fordel på markedet ved at benytte sig af grundig test. Det er afgørende for, at appen bliver på din smartphone eller din tablet, og for at din tilfredshed vil afspejles af fem-stjernede anmeldelser.

  • Share: